Smørkake er en av de klassiske gjærkakene som virkelig gir den gode, nostalgiske følelsen av hjemmebakst. Jeg husker godt hvordan bestemoren min pleide å sette deig til heving tidlig på formiddagen, og hele huset ble fylt av den varme, søte lukten av gjær og smør. Når kaken kom ut av ovnen, gyllen og fristende, var det alltid vanskelig å vente til den var avkjølt. Vi barna sto rundt bordet, klare til å rive av en myk bit og dyppe den i et glass melk. Det er minner som aldri falmer.
Det som gjør smørkake så spesiell, er hvor saftig og rik den er. Den består av en luftig gjærdeig med et lag av smør, sukker og gjerne kanel, som smelter sammen til en uimotståelig fylling. Når du skjærer i den, ser du lagene og lukter den deilige blandingen av sødme og krydder. Den er enkel å lage, men ser ut og smaker som noe helt spesielt. Perfekt til helgekos, familiesammenkomster eller bare når du vil unne deg noe ekstra godt. Og det beste? Den holder seg saftig lenge, og kan fint fryses ned for å nytes senere.
Forberedelsestid: 30 minutter + hevetid
Steketid: 25–30 minutter
Totaltid: ca. 2 timer
Porsjoner: 12 stykker
Ingredienser til Smørkake
Deig:
- 150 g smør
- 5 dl melk
- 50 g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
- 150 g sukker
- 1 ts kardemomme
- 900 g hvetemel
Fyll:
- 150 g smør, romtemperert
- 100 g sukker
- 2 ts kanel (valgfritt)
Variasjon: Bytt ut kanel med hakkede nøtter, rosiner eller vaniljesukker for en annen smak.
Instruksjoner
- Smelt smør og bland med melk. Varm til fingervarmt.
- Rør inn gjær, sukker og kardemomme.
- Elt inn hvetemel til en smidig deig. La heve under klede til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Kjevle deigen ut til et stort rektangel. Smør på smør og strø over sukker og eventuelt kanel.
- Rull sammen deigen fra langsiden og skjær i 3–4 cm tykke skiver.
- Legg skivene tett i en smurt springform (26 cm). Etterhev i ca. 30 minutter.
- Stek midt i ovnen på 200 °C i 25–30 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt.
- Avkjøl på rist og server lunken eller kald.
Bakerens tips
- Heving er nøkkelen. Gi deigen tid til å heve ordentlig, både før og etter utbaking, for å få en luftig og saftig kake.
- Bruk romtempererte ingredienser i fyllet. Smøret bør være mykt, så det er lett å smøre jevnt utover deigen.
- Unngå å overstek kaken. Sjekk etter 25 minutter. Den skal være gyllen på toppen, men fortsatt myk inni.
- Frys i porsjonsbiter. Da har du alltid noe godt på lur til kaffekosen.
Fra mitt kjøkken til ditt – kos deg med denne saftige og søte smørkaken. Den blir garantert en favoritt hos både små og store!
Prøv også Hjemmelaget skuffkake sjokolade med glasur og kokos

