Kryddersnitter er en av de småkakene som virkelig setter stemningen, enten det er jul eller en kjølig høstkveld. Jeg husker da jeg var liten og satt ved kjøkkenbordet mens mamma tryllet frem deig etter deig, og huset ble fylt av den varme duften av kanel og ingefær. Vi barna var alltid utålmodige, og så snart de sprø snittene kom ut av ovnen, var det umulig å vente til de var helt avkjølt. Vi brøt av små biter og nøt smaken som minnet oss om både koselige kvelder og kommende høytider.
Det som gjør kryddersnitter så spesielle, er balansen. De er sprø, men samtidig litt seige i midten, og de har en krydret sødme som aldri blir for mye. Og kanskje det aller beste – de er utrolig enkle å lage. Du trenger ingen kompliserte ingredienser, og hele deigen er klar på noen minutter. Snittene kan lages i god tid og holder seg fint i kakeboksen, så de er perfekte å ha på lur når du vil sette frem noe godt. De passer like godt til en kopp kaffe, te eller et glass melk, og de smaker alltid av tradisjon og omtanke.
Forberedelsestid: 15 minutter
Steketid: 12 minutter
Totaltid: 27 minutter
Porsjoner: ca. 40 snitter
Ingredienser til Kryddersnitter
- 200 g smør, romtemperert
- 200 g sukker
- 1 ss sirup
- 1 egg
- 1 ts natron
- 2 ts kanel
- 1 ts malt ingefær
- 1/2 ts malt nellik
- 300 g hvetemel
Variasjon: Tilsett litt hakkede mandler for ekstra crunch, eller dryss perlesukker på toppen før steking.
Instruksjoner
- Forvarm ovnen til 200 °C og kle to stekebrett med bakepapir.
- Rør smør, sukker og sirup sammen til en luftig krem.
- Tilsett egget og bland godt.
- Bland mel, natron og krydder i en egen bolle. Vend det gradvis inn i smørblandingen.
- Del deigen i fire deler og rull ut til pølser. Legg to på hvert brett og trykk dem litt flate.
- Stek midt i ovnen i ca. 12 minutter, til de er gyllenbrune.
- Skjær snittene på skrå mens de fortsatt er varme. Avkjøl på rist.
Bakerens tips
- Ikke overstek kakene. De skal være gylne, men fortsatt litt myke når du tar dem ut. De blir sprøere når de avkjøles.
- Jobb raskt med deigen. Hvis den blir for varm, kan den bli klissete. Sett den gjerne i kjøleskapet i 10 minutter før du former pølsene.
- Oppbevaring er nøkkelen. Snittene holder seg sprø i en tett kakeboks i flere uker. Vil du ha dem ekstra seige, kan du legge et lite eplebåtstykke i boksen (skift ofte).
Fra mitt kjøkken til ditt – kos deg med disse krydrede, sprø og duftende snittene som garantert gir varme og glede!

