Verdens beste vaniljekake – klassiker som aldri slår feil

Verdens enkleste sjokoladekake

Noen ganger er det de enkle oppskriftene som setter de største sporene. Verdens beste vaniljekake er et perfekt eksempel på dette. Jeg husker godt hvordan mamma pleide å lage denne til helgekos. Den luktet himmelsk av smør og vanilje mens den sto i ovnen, og vi barna ventet utålmodig på å få smake den første, varme skiven. Den ble servert helt enkel, gjerne med et lett dryss melis, og det var mer enn nok til å gjøre alle fornøyde.

Det jeg elsker mest med denne kaken, er at den alltid føles riktig. Den er myk, luftig og rik på vaniljesmak. Akkurat passe søt, akkurat passe enkel. Den passer like godt til hverdagskaffen som til et bursdagsselskap, og du kan enkelt tilpasse den med glasur, bær eller litt sitronskall hvis du vil. Den er lett å lage, men ser imponerende ut når den står ferdig på bordet. Og best av alt? Den holder seg saftig i flere dager, noe som gjør den perfekt å bake på forhånd. Dette er en klassiker du vil vende tilbake til igjen og igjen.

Forberedelsestid: 15 minutter
Steketid: 35 minutter
Totaltid: 50 minutter
Porsjoner: 10–12 stykker

Ingredienser til Verdens beste vaniljekake

  • 150 g smør, romtemperert
  • 200 g sukker
  • 3 egg
  • 1 ts vaniljesukker
  • 250 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1,5 dl melk

Glasur (valgfritt):

  • 100 g melis
  • 2 ss melk eller sitronsaft
  • 1 ts vaniljesukker

Variasjon: Tilsett litt kokos i røren for en annerledes smak, eller pynt toppen med friske bær.

Instruksjoner

  1. Forvarm ovnen til 175 °C. Smør en rund form (24 cm) eller kle den med bakepapir.
  2. Pisk smør og sukker hvitt og luftig.
  3. Tilsett ett og ett egg, og pisk godt mellom hvert.
  4. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Vend inn vekselvis med melk.
  5. Rør til en jevn røre – ikke overmiks.
  6. Hell røren i formen og glatt ut toppen.
  7. Stek midt i ovnen i ca. 35 minutter, eller til en kakepinne kommer ut ren.
  8. Avkjøl på rist før du eventuelt legger på glasur.

Bakerens tips

  • Bruk romtempererte ingredienser. Da blir røren mer stabil, og kaken hever jevnt.
  • Ikke åpne ovnsdøren for tidlig. Vent til kaken nesten er ferdigstekt, ellers kan den falle sammen.
  • Sjekk doneness med kakepinne. Den skal komme ut ren, men ikke tørr – da er kaken perfekt saftig.
  • Tilsett et syrlig element. En liten skvett kefir eller sitronsaft i røren kan gjøre smaken enda friskere.

Fra mitt kjøkken til ditt – kos deg med verdens beste vaniljekake, en klassiker som alltid treffer hjertet!

Prøv også Verdens beste vaniljekake – saftig og enkel klassiker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *