Vaniljekake er noe av det mest tidløse du kan sette på bordet. Den er enkel, men samtidig så utrolig tilfredsstillende. Hos oss har vaniljekake alltid vært den kaken vi tyr til når vi vil ha noe trygt og godt, men ikke nødvendigvis bruke en hel dag på kjøkkenet. Jeg husker fortsatt lukten av vanilje som spredte seg i huset da mamma bakte. Den duften som fikk oss til å samles på kjøkkenet lenge før kaken var ferdig. Når den endelig ble servert, var den gyllen på utsiden, myk og saftig på innsiden – ren lykke i hver bit.
Det som gjør denne kaken til “verdens beste” er nettopp enkelheten. Du trenger ikke kompliserte ingredienser eller spesielle triks. Resultatet er alltid en luftig, saftig og rik vaniljekake som passer til både hverdagskos og store anledninger. Den kan pyntes med melis, glasur eller bær, men den er like deilig helt enkel. Perfekt til kaffen, til barnebursdagen eller som et lite stykke hverdagsglede.
Forberedelsestid: 15 minutter
Steketid: 35 minutter
Totaltid: 50 minutter
Porsjoner: 10–12 stykker
Ingredienser til Verdens beste vaniljekake
- 150 g smør, romtemperert
- 200 g sukker
- 3 egg
- 1 ts vaniljesukker
- 250 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 1,5 dl melk
Glasur (valgfritt):
- 100 g melis
- 2 ss melk eller sitronsaft
- 1 ts vaniljesukker
Variasjon: Tilsett litt revet sitronskall for friskhet, eller pynt kaken med friske bær.
Instruksjoner
- Forvarm ovnen til 175 °C. Smør en rund form (24 cm) eller kle den med bakepapir.
- Pisk smør og sukker hvitt og luftig.
- Tilsett ett og ett egg, og pisk godt mellom hvert.
- Bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Vend inn vekselvis med melk.
- Rør til en jevn, men ikke overarbeidet røre.
- Hell røren i formen og glatt ut toppen.
- Stek midt i ovnen i ca. 35 minutter, til en kakepinne kommer ut ren.
- Avkjøl på rist før du eventuelt legger på glasur.
Bakerens tips
- Bruk romtempererte ingredienser. Da får du en jevn røre og en kake som hever fint.
- Ikke overmiks røren. Da kan kaken bli tung og tørr i stedet for luftig og myk.
- Sjekk kaken tidlig. Alle ovner steker forskjellig, så begynn å teste med kakepinne etter 30 minutter.
- Lag den dagen før. Smaken setter seg godt, og kaken holder seg saftig under plast eller i en tett boks.
Fra mitt kjøkken til ditt – nyt verdens beste vaniljekake, en klassiker du vil bake igjen og igjen!
Prøv også Verdens beste sjokoladekake – enkel oppskrift på en klassiker

