Hjemmelaget Kvæfjordkake med marengs, mandler og krem

Verdens beste Kvæfjordkake

Kvæfjordkake – eller “verdens beste” som den så kjærlig blir kalt – er en av de kakene som virkelig har en plass i hjertet mitt. Den ble alltid satt på bordet ved spesielle anledninger, gjerne på sommeren når vi samlet hele familien. Jeg husker godt hvordan vi sto i kø rundt kakebordet, alle med øyne rettet mot den gyldne marengsen med mandler, det myke sukkerbrødet og den silkemyke kremen i midten. En kake som føles både høytidelig og hjemmekoselig på samme tid.

Det er ikke rart denne kaken har fått navnet “verdens beste.” Den kombinerer alt man kan ønske seg – sprø marengs, luftig kakebunn, sødmefulle mandler og en kremete fylling som binder alt sammen. Den er myk, saftig, rik og samtidig frisk. Og selv om den ser imponerende ut, er den faktisk ganske enkel å lage. Den passer perfekt til konfirmasjoner, 17. mai, bursdager – ja, egentlig til enhver anledning hvor du vil sette prikken over i-en.

Dette er en kake som vekker minner, men også skaper nye. Når du først har laget den én gang, vil du forstå hvorfor den har fått sitt stolte navn.

Forberedelsestid: 30 minutter
Steketid: 30 minutter
Totaltid: 1 time
Porsjoner: 12–14 stykker

Ingredienser til Verdens beste Kvæfjordkake

Bunn:

  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 4 eggeplommer
  • 2 ss melk
  • 125 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver

Marengs:

  • 4 eggehviter
  • 200 g sukker
  • 50 g mandelflak

Fyll:

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 pakke vaniljekrem (valgfritt, for ekstra fylde)

Variasjon: Du kan tilsette friske bær mellom lagene for en frisk vri, eller litt hakket sjokolade i kremen for mer fylde.

Instruksjoner

  1. Forvarm ovnen til 175 °C og kle en langpanne (ca. 30×40 cm) med bakepapir.
  2. Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett eggeplommer og melk.
  3. Bland inn mel og bakepulver, og fordel røren jevnt utover formen.
  4. Pisk eggehvitene stive, tilsett sukker litt etter litt, og pisk til en blank marengs.
  5. Bre marengsen over deigen og strø over mandelflak.
  6. Stek midt i ovnen i ca. 30 minutter, til marengsen er gyllen. Avkjøl.
  7. Del kaken i to like deler.
  8. Pisk kremfløte med vaniljesukker (og eventuelt vaniljekrem).
  9. Fordel kremen på den ene halvdelen, legg den andre oppå som et lokk.

Bakerens tips

  • Ikke åpne ovnsdøren for tidlig. Marengsen kan falle sammen om den ikke får stekt ferdig.
  • Avkjøl bunnen godt før du legger på kremen. Ellers kan kremen smelte og gjøre kaken bløt.
  • Lag den dagen før servering. Da får smakene satt seg, og kaken blir enda saftigere.
  • Bruk romtempererte egg. Dette gjør det lettere å piske både marengs og eggedosisen til bunnen.

Fra mitt kjøkken til ditt – kos deg med verdens beste Kvæfjordkake, en kake som alltid lever opp til navnet sitt!

Prøv også Tropisk marsipankake – frisk vri på en klassisk festkake

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *