Prinsessekake er en av de kakene som alltid bringer tilbake gode minner. Jeg husker så tydelig hvordan denne kaken dukket opp på søndagskaffen hos bestemor. Den var alltid plassert midt på bordet, fylt med myk vaniljekrem og små rosiner, og toppet med glasur som glinset i lyset. Lukten av gjærbakst som spredte seg i huset var nok til å samle alle rundt bordet. Det var noe høytidelig med å skjære i kaken og få frem de vakre lagene av fyll inni den luftige deigen.
Det som gjør prinsessekake så spesiell, er at den både er enkel og imponerende på samme tid. Den er myk, saftig og rik på smak, men med et lite snev av luksus i både utseende og smak. Den passer like godt til bursdager som til helgekos, og er en kake som aldri blir gammel. Når du setter den frem, ser den ut som noe som har tatt timesvis å lage, men sannheten er at den er overraskende grei å få til. Kaken er en trygg vinner – barna elsker den, gjestene blir imponerte, og du selv kan nyte både lukten og smaken av en ekte klassiker.
Forberedelsestid: 25 minutter + hevetid
Steketid: 30 minutter
Totaltid: ca. 2 timer
Porsjoner: 12–14 stykker
Ingredienser til Prinsessekake
Deig:
- 150 g smør
- 5 dl melk
- 50 g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
- 150 g sukker
- 1 ts kardemomme
- 900 g hvetemel
Fyll:
- 5 dl vaniljekrem
- 100 g rosiner (valgfritt)
Glasur:
- 200 g melis
- 3–4 ss vann eller sitronsaft
Variasjon: Bytt ut rosiner med hakket sjokolade eller nøtter for en annerledes smak.
Instruksjoner
- Smelt smør i en kjele og tilsett melk. Varm til fingervarmt.
- Rør inn gjær, sukker og kardemomme.
- Bland inn mel litt etter litt til en smidig deig. La heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Kjevle ut deigen til et rektangel. Smør på vaniljekrem og dryss over rosiner.
- Rull sammen deigen fra langsiden og skjær i 3 cm tykke skiver.
- Legg skivene i en smurt springform (26 cm). La etterheve i ca. 30 minutter.
- Stek ved 200 °C i ca. 30 minutter til gyllenbrun. Avkjøl litt i formen.
- Rør sammen melis og vann til glasur og fordel over kaken før servering.
Bakerens tips
- Gi deigen tid. Den blir luftigst når den får heve til dobbel størrelse, både første og andre gang.
- Romtempererte ingredienser gir best resultat. Unngå for kald melk eller smør, da hemmer det gjæringen.
- Ikke stek for lenge. Sjekk kaken etter 25 minutter – den skal være gyllen og gjennomstekt, men fortsatt saftig inni.
- Lag dagen før. Prinsessekake smaker nesten enda bedre dagen etter, da vaniljekremen får satt seg og smakene blander seg.
Fra mitt kjøkken til ditt – kos deg med denne luftige og søte prinsessekaken, den vil garantert bli en favoritt på bordet ditt!
Prøv også Hjemmelaget pavlova med bær som imponerer gjestene

